Local roots

The Unmatched Character of Palaiokalias.

Στη βορειοανατολική πλαγιά του Βερμίου, ξεπροβάλει ο λόφος του Παλιοκαλιά. Σε υψόμετρο περίπου 200-250 μέτρα απλώνεται το αμπελοτόπι του οινοποιείου.  Το έδαφος είναι αργυλοπιλώδες και το μικροκλίμα της περιοχής εξυπηρετεί άρτια την καλύτερη αποστράγγιση του, ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα το αμπέλι είναι επικλινές. Σε όλο το αμπελοτόπι διατηρείται χαμηλή στρεμματική απόδοση, περίπου 800 κιλά ανά στρέμμα. Βασική κατεύθυνση της καλλιέργειας είναι η βιώσιμη γεωργία με αποφυγή χρήσης ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Όλες οι καλλιεργητικές εργασίες γίνονται με το χέρι, δίνοντας βάση στην προστασία τόσο της βιοποικιλότητας όσο και του οικοσυστήματος.

Οι εποχές χαράζουν τον δικό τους δρόμο πάνω στα αμπέλια με το μικροκλίμα να διαμορφώνει σημαντικά την πορεία τους. Το Βέρμιο προστατεύει από τους δυνατούς ανέμους του χειμώνα κρατώντας το αμπέλι σε βαθύ ύπνο. Η άνοιξη έρχεται με ξαφνικές βροχές και μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι φέρνει ζέστη. Τα βράδια το βουνίσιο αεράκι είναι σαν ανάσα δροσιάς, ενώ το φθινόπωρο με την αβεβαιότητα του προσδίδει αγωνία στις μέρες του τρύγου, την στιγμή που η φύση αποκαλύπτει τα δώρα της.

Καλλιεργούνται επιλεγμένες γηγενείς ποικιλίες εκφράζοντας το terroir του Παλιοκαλιά και της Νάουσας. Αυτές είναι : Ξινόμαυρο, Πρεκνάδι, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Οι διεθνείς είναι οι εξής: Syrah και Merlot.

Scroll to Top